Bankszámlaszámaink

Rajka és Vidéke Takarékszövetkezet: 

Vadosfa

    59500186-11094690

Gyóró

    59500186-11096609

Kisfalud

    59500186-11096582

Magyarkeresztúr

    59500186-11095952

Mihályi

     59500186-11095608

 Potyond

     59500186-11095615

Zsebeháza

    59500186-11096599

Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
 

Hírek


Kiadványaink

Gyülekezetünk iratterjesztésében kapható kiadványok

Bővebben…

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
F E L H Í V Á S

Evangélikus Élet  2014. aug.24.-31.

„I have a dream”

„Van egy álmom”

 

Amikor megdobban a szív, tudom, jó helyen járok. Jézus szól hozzám. Nemrégiben álmot láttam. Lelki szemem előtt megjelent egy templom. Egyszerű ház, apró toronnyal, boltíves kapuval, mint egy gyerekrajzon. Álmomban emlékképet festettem. Hatéves voltam, amikor a nagymamámnál nyaraltam Magyarkeresztúron, és megmutatta nekem az ottani evangélikus templomot. „Ez itt Isten háza – mondta – a falubeliek összefogtak és felépítették”. Nem mertem kérdezősködni, de emlékezetembe vésődött az a pillanat, mert hirtelen óriásnak láttam a keresztúri embereket. Kinek ad Isten ekkora bátorságot, hogy megengedi, hogy házat építhetnek a számára?

És aztán egy napon, évtizedekkel később, hallom, hogy közeleg a templom felszentelésének ötvenedik évfordulója, és bizony, bizony felújításra szorul a kistemplom. Hol vannak a mai óriások? – gondolom magamban, és útnak indulok.

Szeretném megosztani a testvérekkel az érzést, amikor az ember először meglátja a Győr-Moson-Sopron megyei Vadosfa település evangélikus templomát, és a szó igaz értelmében tátva marad a szája. Mert olyan gyönyörű, mint az álom! Előzetesen csak annyit tudtam róla, hogy a templom úgynevezett anyagyülekezeti templom, hozzátartozik további hat település, Magyarkeresztúr, Gyóró, Kisfalud, Mihályi, Potyond és Zsebeháza, melyeknek mind külön temploma illetve imaháza van.  

És akkor szépen lassan halad az ember az autóval a vadosfai főutcán, és hirtelen nem akar hinni a szemének, mert ebből a gondozott kisalföldi környezetből egyszerre csak kimagaslik egy piros tetős, hatalmas, álomszép épület, a „rábaközi lutheránus katedrális”- 1913-ban az akkori lelkész, László Miklós így ír: „a templom sudár tornya „diadalmasan tekint szét a Rábaköz messze síkjain”-1.

A parókia kapujában már vár rám, Mihácsi Lajos helyettes lelkész, aki hétközben egy soproni evangélikus szeretetotthon igazgatója, hétvégente pedig fáradhatatlan lendülettel látja el a vadosfai anyagyülekezet mellett a leánygyülekezetek híveinek lelki gondozását.

 

„Hamarosan, szeptember 21.-én lesz a felújított vadosfai templom felszentelése, amely kívül belül új pompájában ragyog” - mondja nem kis örömmel a hangjában.

„Az egyházkerület, az állam, és a hívek odaadó támogatásával sikerült összegyűjteni a pénzt a felújításra, de Vadosfa mellett éppígy említhetem, hogy nemrégiben befejeződött a mihályi templom renoválása, megcsináltattuk a magyarkeresztúri templom új kapuját, megújult belülről a gyórói imaház, és sikerült rendbe hozatni a kisfaludi haranglábat is -, tehát megindult egy folyamat”.

Mozgolódnak az óriások – fut át rajtam a gondolat, és búcsúzóul szeretnék egy fotót készíteni a lelkész úrral, de nem engedi. Hát persze! – jut eszembe a nagymamám egy mondata, hogy a nagyság ott kezdődik, amikor olyan célért dolgozunk, amit nem mi fejezünk be…

„Mi csak megtesszük a dolgunkat, a kötelességünket, folytatjuk a munkát, amelyet elődeink, jelen esetben Sümeghy József lelkésztársam sok évvel ezelőtt elkezdett (s akinek fia a gyülekezet jelenlegi felügyelője és a felújítások hajtómotorja!), s mindezt egyetlen cél érdekében, hogy azt, amit a mi Urunk ránk hagyott ne hagyjuk elveszni, hanem az Ő dicsőségét hirdetve szívvel lélekkel folytassuk. Egyedül Isten akarata számít”.

 Hasonló szerénységet és alázatot tapasztalok a mihályi származású Dr. Kiss Jenő nyelvészprofesszorral történt találkozásom során is. Őt azért keresem fel, mert a vadosfai templom felújítása érdekében tett felhívása után nagyon sok hívő és nem-hívő is csatlakozott a gyűjtéshez. A felhívás óriási sikerrel járt, nemcsak a templomot, de még az orgonát is sikerült rendbe hozatni.

 A szeptember 21.-i ünnepség után koncertet terveznek. (Talán még folytatása is lesz?!)

„A keresztény ember meggyőződésből segít – mondja Kiss Jenő professzor úr - ez számunkra kötelesség, a nem-hívőknél pedig fontos a helyi hagyomány, a tradíció, és építészeti szempontból is nagyon fontos az érték megőrzése.

Erre a közös tudatra, erre a közös hagyományra alapozva tettük közzé a felhívást, és biztosak voltunk benne, hogy akikhez ez a hír eljut, azok jó néven veszik, és megnyitják nemcsak a szívüket, hanem a bukszájukat.

A tiszta szívű ember Isten kegyelmével csodákra képes. A jézusi út valóság. A hit a világ legtermészetesebb dolga, nem elvont filozofálás, hanem az a tény, hogy Jézussal személyes kapcsolatba kerülünk. Tetteink megmérettetnek. Mint ismeretes óriási sikerrel járt az eddigi gyűjtés. Az emberek jó szívvel adakoztak. Amíg Istennek terve van velünk, amíg szolgálatra alkalmasak vagyunk addig élünk”.

Kérem a testvéreket, folytassák ezt a jó hagyományt, mely a vadosfai egyházközség érdekében megindult, cselekedjünk és ünnepeljünk együtt!

 

Büky Anna

 

Idézet: 1. Felhívás egy nemes cél támogatására

Dr. Kiss Jenő (Mihályi – Budakalász) 2012. június 4,

 

Nézz az égre!

 

Nézz az égre, és légy Te is részese egy templomfelújításnak!

 

Próbáld ki magad az élet egy új területén! Próbáld ki az érzést, hogy nemcsak ábrándozol, hanem cselekszel, hogy részese vagy a teremtésnek! Lépj ki most velünk a virtuális világból, és légy Te is részese egy templomfelújításnak! Egy rövid időre így elhagyva a hétköznap forgatagát, feltárul a kép, hogy életünk nem a véletlen műve, hogy létezésünkkel magasabb célt szolgálunk! Hogy minden szavunk és minden mozdulatunk számít! Az élet értelme nem az, hogy a lefelé haladó spirálban ismételgetjük a vegetatív köröket, hanem hogy meghaladjuk a testünk tudatát. A „szolgálat, a közösség java” nem elcsépelt fogalmak, épp ellenkezőleg - megfogható valóság, saját cselekedeteink békés leképeződése. Ha elődeink a kommunizmus idején, ezerkilencszázhatvanhatban képesek voltak áldozatos munkával és adakozásból templomot építeni, akkor nekünk miért ne sikerülhetne a folytatás? Nézz fel az égre, és megérted, hogy képesek vagyunk rá! Ne engedjük, hogy az idő vasfoga tönkretegye templomainkat!

Kedves Testvérem! Most a Győr-Moson-Sopron megyei négyszáznyolcvan lelkes Magyarkeresztúr evangélikus templomának felújítására gyűjtünk. Ha adományt kérünk tőled, ne a számodra elveszett forintokat lásd – hanem tekints a célra, mely nagyobb nálunk, miközben értünk van. Az elköteleződés - a Lélek hangját figyelve minden pénzt megér, és semmilyen múlandó örömmel nem egyenértékű. Ne engedjük, hogy Isten háza akárcsak a legeldugottabb településen is az enyészet martalékává váljon!

Segíts Te is a templomfelújításban!

A magyarkeresztúri templom mennyezeti burkolatának, a külső vakolat és a lépcső renoválása az előzetes költségvetés szerint mintegy 10 millió Ft-ba kerül. Célunk, hogy a templom a felszentelésének ötvenedik évfordulóján már régi–új pompájában ragyoghasson. Ez a mi generációnk felelőssége.

Mindannyian tudjuk, hogy csak hinnünk kell azt, hogy a megvalósításhoz van elég erőnk és energiánk, és hogy rendelkezünk a tartalékokkal ahhoz, hogy cselekedni tudjunk. Minden csepp számít, s a legkisebb cselekedet is nagy eredményhez vezet. Kérlek Benneteket, támogassátok a templom felújítását!

 

Köszönettel, szeretettel: Anna

 

A magyarkeresztúri templom a vadosfai evangélikus egyházközséghez tartozik. Az egyházközség számláját a Rajka és Vidéke Takarékszövetkezet vezeti.

Számlaszám: Magyarkeresztúr: 59500186-11095952

A közleményben kérjük feltüntetni: Magyarkeresztúri templomfelújítás.

honlapcím: http://vadosfa.lutheran.hu

 

Az adományozók részére felajánlok egy hétvégi nyaralást Zamárdiban, a vízparttól kétszáz méterre fekvő felújított apartmanban – melyet majd az adakozók között sorsolunk ki.

Amennyiben tetszett a hírlevél, küldd tovább barátaidnak, ismerőseidnek. Legyenek ők is a templomfelújítás részesei!

 

 

Kapcsolat: annabuky@freemail.hu

Segítsen, hogy megújuljon a magyarkeresztúri templomunk
Istentiszteletek
 
Hiba
There was an error while rendering the portlet.
Konfirmációi tablók 1954-től napjainkig

Konfirmációi tablóképek 1954-től napjainkig

Ha van valakinek fényképe a hiányzó időszakok valamelyikéről, kérjük, juttassák el a lelkészi havatalba, vagy küldjék el beszkennelve, .jpg formátumban a vadosfa@lutheran.hu címre.

2018. február »
február
VHKSzeCsPSzo
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
1%